L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 10 de gener del 2017

¿La Copa Amèrica i l'Expo Saragossa es van pagar amb els diners de la depuradora de Tavernes?



Aquest cartell va estar exposat algun any anunciant la construcció de la depuradora en governs del PP


L’ Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals  (EPSAR) dóna com a perduts més de 120 milions que, durant anys, van servir per finançar inversions que la llei impedia.

No ho diguem nosaltres sinó l’informe de la Sindicatura de Comptes. L’EPSAR va pagar obres i serveis relacionats amb la 32 Copa de Amèrica i amb l’Expo Zaragoza 2012 per valor de 148,75 milions d’euros i la Sindicatura de Comptes estima que 120 milions no seran recuperats. Destaquen 7,58 milions en neteja del camp de regates de la 32 Copa Amèrica; els 7,76 milions del pavelló en  l’Expo Zaragoza o 22 milions per a regadius,  entre altres finalitats que no es podien finançar per llei.

Es gastaven diners en obres de fora del cicle de sanejament de l’aigua, i l’EPSAR no en tenia per atendre projectes com la depuradora de Tavernes. Ací es va firmar un conveni el febrer del 2009 per 36 milions per construir la nova depuradora. Però el PP va governar la Generalitat fins el 2015 i no la van contemplar en els pressupostos. A pesar del conveni firmat.
¿No es va executar la depuradora de Tavernes perquè els diners de l'EPSAR es van destinar a coses que no corresponia?  Potser algun dia ho sabrem. Siga com siga, la depuradora, anunciada a bombo i plateret pel PP, durant el seu temps de govern en la Generalitat  no va avançar res: va ser una venda de fum.



Firma del conveni de la depuradora mai construïda (febrer 2009)
La història 

La Comissió Territorial d’Urbanisme de València va aprovar el PGOU en el 2004 amb una reserva de sòl prop del ferrocarril de 20.000 metres per a la nova depuradora. Després de les eleccions del 2007, el PP va canviar l’emplaçament, va incrementar la  reserva a 55.000 metres per tal de que servira també pels PAIs de Bancaixa i Granata Golf, i van elaborae un nou pla especial per a la construcció en la Partida del Tancat.

A febrer de l’any 2009, el govern del PP de Tavernes i l’EPSAR firmen el conveni per a finançar i construir eixa nova depuradora amb capacitat per al sanejament de les aigües residuals dels dos nuclis urbans, els PAIs i les previsions del PGOU.  El finançament era a càrrec de l’EPSAR per 36.667.297,56 euros.

No obstant, la Generalitat del  PP  no va incloure mai la inversió de la nova depuradora en cap dels pressupostos (recordem que EPSAR és entitat pública), tot i que li donaren una ampla repercussió mediàtica i li van fer molta propaganda en la premsa. Ací en teniu uns exemples: 

http://www.lasprovincias.es/valencia/20090226/safor/generalitat-invertira-millones-para-20090226.html

http://www.lasprovincias.es/v/20100603/especial-1/tavernes-hara-mayor-inversion-20100603.html  

http://www.lasprovincias.es/v/20110118/safor/tavernes-saca-licitacion-depuradora-20110118.html 

Fins i tot l’olor dels abocaments a la Séquia Mare eren motiu per justificar la gran necessitat de la depuradora 

http://www.lasprovincias.es/valencia/20080815/safor/alcalde-tavernes-exige-egevasa-20080815.html


Ho hem dit, i ho repetim: van firmar el conveni en el 2009, però mai mentre governaren i fins el 2015 van assignar un euro per la depuradora de Tavernes en els pressupostos de la Generalitat. Amb les noticies que llegim en premsa, igual ens podem imaginar el perquè: els diners destinats a les depuradores, com la de Tavernes, es gastaven en altres coses.

A partir del 2015, el projecte de la nova depuradora va entrar en una fase nova. El Compromís i l'EPSAR han acordat un projecte realista que no té res a vore amb l'anunciat i mai iniciat pel PP i que es troba en fase de redacció.