L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 14 de gener del 2017

L'eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, parla sobre els problemes de l'agricultura valenciana a Europa





L’eurodiputat Jordi Sebastià va omplir anit la sala de xerrades de la Casa de la Cultura amb una dissertació sobre els problemes de l’agricultura valenciana, i en especial els cítrics, en el context de la Unió Europea. L’acte estava organitzat pels col·lectius comarcals del Bloc-Compromís i foren molt representants, alcaldes i regidors, de la comarca els que hi assistiren, a més de veïns de Tavernes.

L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va presentar al conferenciant i va indicar alguns trets del treball que desenvolupa al parlament europeu, una tasca que desenvoluparia amb més amplitud el mateix conferenciant.

Jordi Sebastià ve centrar la intervenció en tres grans nuclis desenvolupats amb exemples de com funciona el parlament, i del qual deia, en sentit general que és negociar, negociar i negociar i on, afirmava, hi ha dos grans grups que no coincideixen amb ideologies, el grup dels països del nord i el del sud, i on reconeixia que era més fort el del nord, i sol imposar moltess vegades els seus criteris.


Jordi Sebastià va indicar que Europa necessita i té una gran demanda de fruites verdures, i això comportava tractats amb tercers països amb problemes afegits com la falta de control fitosanitaris i inclús un abús social amb  sous baixos i el treball de xiquets. I en eixos tractats els perjudicats érem els països del sud, entre ells els productors valencians.

Va insistir molt en la necessitat de controls exhaustius sobre els productes que ens arriben de tercers països, sobre tot per evitar entrada de malalties als nostres arbres, i també des del punt de vista sanitari perquè apliquen productes que estan prohibits a Europa, arribant ací a la necessitat d’un etiquetatge del producte amb procedència, tractaments, etc.

Per arribar això calia un codi de bones practiques, però plasmat en una llei europea de manera que diga en quines condicions es donarà l’ajuda als països tercers mitjançant aquests tractats i com han de complir unes normes.

El problema de l’abandó de les terres va ser un altre punt remarcant la funció del llaurador com a gestor del territori i si aquest no es gestiona vénen plagues i incendis. I eixe abandó esta causant un envelliment dels agricultors i mentre a Europa 1 de cada 5 es menor de 55 anys, a Espanya la xifra es dispara a 1 de cada 9.


 Un punt que va explicar és el paper que juguen els denominats “grups de pressió”, que igual representen grans empreses que interessos d’Estat, i que de vegades intenten condicionar el posicionament de l’eurodiputat mitjançant explicacions dels efectes negatius per al comerç o els llocs de treballs que poden dur algunes postures dels eurodiputats.

Ací va explicar amb tot luxe de detalls com es negocien informes i punts de les lleis que després seran d’aplicació a tota Europa.

I al final va explicar tot el referent al tractat amb Sud-Àfrica, que va considerar nefast per al sector citrícola valencià, perquè allargar el període d’entrada de la taronja d’aquell país ha suposat una competència molt forta per a la nostra en estar en el mercat al mateix temps.

Va informar que eixe tractat s’havia debatut en la Comissió de Comerç i no d’Agricultura del parlament europeu, i els interessos no van ser els mateixos. Jordi Sebastià va arribar a dir que moltes vegades s’imposa un model colonial en els tractats de tercers països, que ens envien matèries primeres per després comprar-nos productes industrials.

Igualment va remarcar que el dèficit europeu en verdura i fruites facilita uns acords perjudicials normalment per a l’agricultura del sud d’Europa i que moltes vegades l’interlocutor és el govern espanyol i el ministeri d’agricultura dels quals va afirmar que en el cas de la taronja de Sud-Àfrica no havien fet res en defensa de la valenciana.


També va denunciar que la preferència comunitària (la defensa dels productes europeus i uns preus mínims) en el cas de l’agricultura pràcticament no s’aplica i si que es dóna el proteccionisme, però segons què, i no era el cas de la taronja valencianes.

Per últim i a pesar de tot va considerar que hi ha futur, que no s’han de vendre les terres i remarcava com la gran distribució en compra,  per tant això vol dir que hi ha futur però cal canviar les regles que ara mateix regeixen a Europa.

Un col·loqui amb intervenció dels assistents va concloure la xerrada de l'eurodiputat.