L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 24 de març del 2017

La Unio Europea ho confirma: El País Valencià és una regió pobra, la 184 de 263 regions europees


La Unió Europea ens ho acaba de confirmar: som una regió pobra en el conjunt  europeu, estem situats en el lloc 184 entre 263 regions. L’Índex Europeu de Competitivitat Regional ens desperta d’un somni i trenca els tòpics del “Levante feliz” i “el centre del Món” que la propaganda dels anteriors governs de la Generalitat ens havien fet creure.

El País Valencià està molt lluny de les regions capdavanteres d'Europa  i molt per davall de regions espanyoles:  no som el "Levante feliz" ni uns "privilegiats" , cosa que els Governs d'Espanya PP-PSOE han alimentat durant dècades a la seua conveniència.

L'Índex de Competitivitat  inclou variables de mesures, com la innovació, la governança, el potencial dels transports, la infraestructura digital o la salut i el capital humà i ens situa amb 37,1 punts sobre 100 possibles: el lloc 184 de les 263 regions europees.

Però ¿com ha evolucionat aquest índex en els últims anys? Quant hem avançat els valencians?  Va servir els grans esdeveniments per acostar-nos a les grans regions europees?  La resposta és no, que no ha servit de res. Fins i tot pot afirmar-se, a la vista de l'informe, que hem anat a pitjor en els últims anys.

En el període 2010-2016, el País Valencià empitjora la seua situació i el referent estatal ja no és Madrid ni Catalunya. Tenim la tercera capital d'Espanya i un elevat percentatge de les exportacions  però ara la nostra referència és Galícia, Principat d'Astúries i Canàries.

Si ens comparem amb regions semblants per Producte Interior Brut (PIB), tenim un lleuger avantatge en l'apartat de Salut i estem igual en paràmetres com a Institucions, Estabilitat macroeconòmica, Infraestructures i Educació bàsica. Quan a eficiència, Europa ens dóna una etiqueta roja,  per davall de la mitjana de les 15 regions d'Europa amb similar PIB. La innovació, la facilitat per a fer negocis i la capacitació tecnològica és semblant als "iguals" europees.

En l'àmbit europeu, solament la Salut i l'Educació Bàsica  ens situen un poc per sobre de la mitjana, però en  una Europa ampliada de  28 membres. En el conjunt d'indicadors, estem lluny de la mitjana, 25 punts enfront dels 50 del conjunt de països. 

El somni d'igualar-se amb Europa queda encara molt lluny. No som rics, ni som el melic del Món, encara que ens ho han volgut fer creure. I damunt estem maltractats pels sistemes de finançament de l’Estat espanyol, on seguim a la cua.