L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

divendres, 9 de juny del 2017

Compromís presenta al Senat una esmena al Pressupostos Generals de l’Estat per incloure la laminació i millora del drenatge del riu Vaca.



Compromís ha presentat en el Senat, on es tramiten ara als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), una esmena perquè s’incloga la laminació i millora del drenatge en la conca del riu Vaca al pas per Benifairó, Simat i Tavernes de la Valldigna i també Xeraco. L’esmena de Compromís té un cost valorat al voltant dels 47 milions d’euros.

Compromís recorda en l’esmena que el Consell de Ministres del 21 de desembre del 2012 va establir que s’havia de fer efectiva la revisió de totes les actuacions pendents d'execució a càrrec de l’empresa ACUAMED. 


El projecte estava qualificat com urgent i prioritari en la Llei 10/2001, del 5 de juliol, del Pla Hidrològic Nacional encara vigent, però el govern de Rajoy no en va fer cas i va determinar la suspensió del projecte. La causa: segons el govern de Rajoy, el projecte “Laminació i millora del drenatge del Riu Vaca” no s’executava per motius de rendibilitat ja que es tractava d’una actuació “sense recuperació de costos”
Comunicació de renuncia al projecte


L’esmena presentada per Compromís fa èmfasi en el tram de la nostra població, donat que existeix un perill real d’inundació en les zones urbanes situades al sud del casc urbà i es recorda el perill que representa el riu, tant per a Tavernes com per les altres poblacions de la Valldigna, quan en períodes de grans pluges i grans avingudes d’aigua el terraplè de l’AP-7, la N-332 i la línia fèrria València-Gandia fan efecte de barrera i gran embassament.

L’esmena demana la neteja de vegetació oclusiva  dels barrancs de Malet (Valldigna) i de les Fonts (Xeraco) per evitar inundacions i una millora de la circulació del cabal en la seua desembocadura a Xeraco i evitar un estancament de les aigües que afecte la fragilitat de l’ecosistema de marjal.

Plaça del Futbol setembre 1996
 
Fa sis anys que voten NO al projecte del Vaca

Una vegada més.... i des de fa sis anys seguits, Compromís presenta l’esmena del riu Vaca perquè s’incloga en els pressupostos de l’Estat. Tots els anys anteriors el vot en contra dels diputats del PP, els valencians inclosos, han impedit que s’atenguera la petició i s’executara el projecte del Vaca.



Cal recordar també que el projecte es va paralitzar en novembre del 2011, només fer-se càrrec Rajoy del govern de l’Estat. El projecte del riu Vaca estava aprovat, licitat, valorades les ofertes de les empreses i només calia decidir l’adjudicatària. Però Rajoy ho va paralitzar tot.

Licitació de les obres que paralitzaria el govern de Rajoy


Una vegada més, i en van sis, Compromís presenta el projecte com esmena als PGE. Fa unes setmanes, el Congrés no va aprovar cap esmena de Compromís. Ara es torna a presentar en el Senat.

Si hem de ser sincers, no confiem en que el PP, amb majoria absoluta al Senat, l’aprove l’esmena. No confiem en que cap dels diputats valencians vote a favor d’aquest projecte o dels altres que presenta Compromís i menys ho faça en contra de les ordres de l’amo de Madrid. Les esmenes milloren les inversions de l’Estat en el nostre territori, però tenen igual i segur que els diputats valencians votaran en contra dels interessos dels seus votants.

Ens preguntem: ¿Caldrà esperar a que el Vaca en faça una, com a l’any 1996, perquè ells desbloquegen les obres? En aquell any, en festes del poble, el riu va inundar tota la part del poble fins la carretera. Igual s’ha de repetir la història perquè els seus diputats canvien d’opinió. Podeu vore com va ser aquell 11 de setembre del 1996 en el vídeo següent.