L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dijous, 29 de juny del 2017

I això que és, amics de la Cotorra de la Vall?



Això és simplement una escultura. Però és una escultura especial, simbòlica, que ens porta a un món ja desaparegut a Tavernes, en ser un homenatge al ferrocarril “Carcaixent-Dénia”. Una escultura que va ser instal·lada a instàncies de la regidoria d’Obres i Urbanisme el mes de maig de l’any 1999, dins de les obres de millora general i execució del nou enllumenat del Passeig Lepant.

I es preguntareu perquè ara parlem d’aquesta història i el perquè del titular. Doncs per dos motius ben senzills. El primer respondre el correu electrònic que ens va enviar un lector que, aprofitant el projecte immediat de millora de zones de jocs en eixe lloc, ens preguntava què era i quin sentit tenia eixa construcció. I si podíem donar informació.

Un segon motiu, vist que no hi ha cap rètol que diga que és, recordar un poc la història, informar als veïns que és això i que comprenguen que no està on està perquè sí, sinó per un motiu concret. I per tant, com a escultura i monument, que el respecten. Potser caldria posar una placa que digués quelcom semblant a : “Recorreguts” Escultura en homenatge al tren Carcaixent-Dénia que passava per aquest lloc.



L'autora va ser l'escultora local Imma Alberola, que li va posar de nom "Recorreguts”. Té una alçada sobre els 6 metres, disposada sobre un pedestal de formigó blanc. Es composa de dos elements diferenciats, uns tubs corbats d’acer inoxidable figurant les vies del tren que s’entrecreuen amb una peça de ferro corbada, en negre, que simbolitza la carretera comarcal que corre al costat de la que va ser antiga via del tren en aquest punt del nucli urbà. La peça es va construir amb quatre planxes de ferro soldades formant un únic element.

L’escultora Imma Alberola en aquell any 1999 – ja ha plogut molt- va significar en explicar l’obra la situació del Món, travessat per un sistema de nexes de comunicació, per una xarxa de camins i rutes i que mentre unes es construeixen, altres com les vies del tren que unien els pobles entre Carcaixent i Dénia, passant per Tavernes, han desaparegut però el seu record i el que representaren queden sempre gravats en la memòria de la gent.

Per tant, era eixa memòria col·lectiva i amb l’objectiu de mantindre-la present en el veïnat valler, que l’escultora va fer de “Recorreguts” un simbolisme on va prendre com a motiu d’inspiració les dues vies fonamentals de comunicació que ha tingut Tavernes al llarg de la història.


Caldria per tant que prenguérem consciència que és una obra artística, que simbolitza una part del nostre passat, i per tant no hauria de ser objecte dels jocs de xiquets, pujar dalt ni un  lloc on plasmar escrits i demés sobre la peça de metall.

1 comentari:

Anònim ha dit...

És molt bona idea el del panell explicatiu, però s'hauria de fer amb algun material inalterable, perquè ja sabem del poc civisme d'alguns dels nostres conciutadans...