L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 19 de setembre del 2017

INFORME: La hipotètica taxa turística ¿Això què és?




Les Corts Valencianes, dins de les propostes de resolució del passat debat sobre Política General, van aprovar estudiar l’impuls “d’un impost sobre l’activitat turística” (la denominada taxa turística) perquè contribuesca a "millorar els serveis dels municipis valencians, millorar les infraestructures i les dotacions turístiques” i també que fomenten i desenvolupen aquest sector. 

És a dir, hi ha una resolució de les Corts Valencianes que no està desenvolupada encara i per tant no s’està aplicant, i ni se sap si s’aplicarà o quan.  No obstant això, els partits de l’oposició autonòmica s’han esvalotat com un galliner per posicionar-s’hi en contra, això sí sense explicar per a res a la ciutadania que és una taxa turística, com afecta als valencians, quins objectius té i quins avantatges per al mateix sector turístic.

Però, ¿què és això de la taxa turística?

És un impost que s’aplica al viatger i sol cobrar-se a l’allotjament. És una taxa aplicada per governs i ajuntaments per tindre un fons que servesca per a mesures de prevenció, desenvolupament d’infraestructures i activitats turístiques entre les quals estan la conservació del patrimoni. L’objectiu és que revertesca positivament en el turisme, el turista i en el propi territori.


Benidorm
Majorment la taxa turística s’aplica a les pernoctacions, o siga per allotjament a hotels, albergues i hostals, i és una quantitat fixa però variable segons la categoria de l’establiment: no es paga igual en un hotel de cinc estrelles que a una pensió. 

La taxa turística a Espanya 

A hores d’ara només s’aplica a Catalunya i les Balears. A Catalunya s’aplica a hotels, albergues, càmpings, cases rurals, apartaments i creuers, amb un import que va entre els 0’45 euros i els 2’25 euros per persona/dia segons la categoria de l’establiment. Els menors de 16 anys no paguen, i només s’aplica als primers set dies d’estança.

A Balears la taxa rep el nom d’ecotaxa i afecta a turistes i residents que s’allotgen a hotels, apartaments turístics, albergues i creuers. El preu oscil·la entre 0’25 i 2 euros per persona i l’import es redueix a partir del 8 dia d’estança i en temporada baixa. Estan exempts menors de 16 anys, treballadors d’hostaleria i malalts.
 
Palma
 La taxa a Europa

La taxa no és només cosa espanyola.


Itàlia

Té un cost variable segons la regió o ciutat.  A Roma són 3 euros en hotels de 4 i 5 estrelles i 2 euros en els altres. A  Florència i Milà es cobra un euro per persona i nit per cada estrella de l’hotel. A Venècia varia segons la temporada i en l’alta és un euro per estrella cada nit. 


França

Variable entre 0,20 euros persona/nit dels càmpings fins 3 euros en hotels de 5 estrelles i 4 en els “Palaces” i un extra del 2% si l’habitació costa més de 200 euros. A Paris és encara un 10% més cara.

A Alemanya

A Berlin s’augmenta un 5% al preu de les habitacions per l’impost.

A Holanda

A  Amsterdam és un 5% del preu de l’estada.

Lloret de Mar
 A  Àustria

A Viena és el 3’20 % del preu de l’hotel

A   Bèlgica

És un impost municipal i depèn de la categoria de l’allotjament. A Brussel·les és la més alta del país, entre els  2,15 euros amb hotels d’1 estrella i els  8,75 euros dels de 5, per habitació i nit.

A  Portugal

A Lisboa 1 euro per cada visitant, siga quin siga l’establiment, i només aplicable la primera setmana. Els menors de 13 anys no paguen. 

 A Malta

50 cèntims, amb màxim de 5 euros per persona. Turistes menors de 18 anys no paguen.


En altres països són: Bulgària (0,20€-0,68€), Croàcia (0,25-1€) , República Txeca (0,5€), Hongria (4%), Romania (1%), Eslovàquia (1,70€), Eslovènia (1,25€) o Suïssa (2,35 €).


La previsió de taxa valenciana


Hi ha un estudi presentat als empresaris amb una previsió d’aplicar a allotjaments turístics i es pagaria per un màxim de set nit, per tant més rebaixa quan més siga l’estada. Amb això es calcula que  es recaptarien entre 39 i 48 milions d’euros a l’any i la Generalitat duplicaria el pressupost actual de 44 milions destinat a Turisme.

Cal remarcar que la recaptació aniria íntegrament a la inversió en el sector turístic. Es contempla un Fons de Turisme, gestionat entre Hisenda i l’Agència Valenciana de Turisme, i els diners es destinarien a inversions en els municipis turístics dedicades a infraestructures i per a pal·liar els efectes negatius del turisme al medi ambient. Cal dir que els viatges de l'Imserso no estarien afectats per la taxa.

Tavernes
I això com afectarà a Tavernes? 

Vosaltres mateix! Tavernes no disposa de molts establiments hostalers, per tant la incidència mínima. I de tota manera, sempre es revertiria la taxa en Turisme.

Només podria haver una major afecció en el cas que s’aplicara als apartaments que els particulars  lloguen els mesos d’estiu a gent de fora, però això és una possibilitat que inicialment ni està definida ni està contemplada.

Com que la Generalitat Valenciana està més inclinada a aplicar unes normes semblants a les Illes: 1 euro al dia per als “habitatges objecte de comercialització d’estances turístiques”. Si arribara a aplicar-se suposaria per a una família de 4 membres ( 2 pares i 2 fills) una despesa afegida a les vacances de 28 euros totals, donat que només s’aplicaria els primers 7 dies d’estança. Al respecte cal dir que els empresaris d'apartaments turístics de València (Apartval)  han admés que són quantitats menudes que no faran a ningú tornar-se'n enrere.

Per tant, no es compren l’avalot que algun ppartit local ja ho volgut fer esclatar a nivell local i en la premsa, perquè és una taxa que no se sap si s’aplicarà i també són totalment incomprensible les reaccions quan els ingressos obtinguts s’aplicaran  a millores de turisme a la nostra ciutat.

També cal dir que és falsa l'afirmació de que hi ha una davallada del turisme en les comunitats que apliquen la taxa turística.  Segons publicava "El País" el passat 31 d'agost, i en base a dades oficials de l'INE, les dues comunitats que apliquen la taxa són les que reben més turistes: Catalunya és el primer destí espanyol i rep a un de cada quatre turistes, ja havien arribat a 2'5 milions de visitants, un 6'5% d'increment, mentre Balears s'acostava també als 2'5 milions amb un augment del 5'3%.

Notícia d'elaboració pròpia




1 comentari:

Anònim ha dit...

Un article molt aclaridor.
Tot i que alguns puguen estar en contra, a la llarga estaran a favor. Evidentment alguns van a la contra, per què estan a l'oposició o bé per que no saben de que va el tema...