L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 4 d’octubre del 2017

PLENARI OCTUBRE 2017: El pressupost que ve... i altres qüestions! (INFORME)

 


La regidoria d’Hisenda va donar compte de les línies fonamentals del pressupost 2018 i això permet albirar com serà el futur pressupost municipal i els canvis que s’hi poden donar.

La previsió contempla per al 2018 un total de 15’1 milions d’euros, és a dir, Compromís gestiona la mateixa quantitat en el pressupost des que va accedir a l’alcaldia, molt condicionada per la crisi que hem patit aquests anys i pel deute anterior. L’anterior govern treballava amb un pressupost sobre 20 milions d’euros els darrers anys i tots sabem com van acabar els comptes municipals.  Pel contrari Compromís ha estat gestionant i gestiona l’Ajuntament amb el 75% dels ingressos que tenia l’anterior govern i ha donat estabilitat econòmica a les arques municipals.

Les línies fonamentals del futur pressupost indiquen una disminució global en l’ingrés de l’IBI de 330.000 euros. Els valors cadastrals van a disminuir el 2018 un 4’17 % i també abaixarà l’IBI un percentatge semblant en els rebuts dels habitatges.

La reducció del valor cadastral facilita la rebaixa de l’IBI. Els veïns de Tavernes pagaran menys pels impostos que deriven dels valors cadastrals (compres i vendes, aplicació a l’IRPF del segons habitatge, etc).


També es confirma que la resta d’impostos (ICO, IAE, guals, vehicles, etc) no varien. El govern de Compromís ha mantingut invariables tots aquests impostos des del 2011 i això desmenteix i nega les afirmacions d’algun partit en el sentit  que Compromís ha pujat els impostos, cosa que es falsa. Així sí, ho fan sense mai aportar dades.

No obstant, i abans no ens ho retraga ningú, Compromís fa efectuar a l'inici de la passada legislatura unes modificacions en alguns trams de l’impost dels vehicles, segons el CV. Com es va dir en el plenari corresponent, les variacions eren una exigència de la legislació per adequar el pagament al nivell de contaminació, de forma que pague més qui més contamina.

Una altra xifra que es confirma són 600.000 euros per a inversos i dels recursos propis. Cal dir que no estan conceptuades les subvencions que es poden rebre al llarg del 2018 i que ara no es coneixen.


El deute bancari i altres qüestions

A finals d’enguany  l’Ajuntament acabarà amb un deute bancari sobre els 8’5 milions que es reduiran a 7’6 milions a l’any que ve.  És una bona noticia i més si pensem que Compromís va arribar a l’Ajuntament amb un deute bancari heretat de l’anterior govern superior als 16 milions d’euros.

I molt important: en els 6 anys que porta Compromís en el govern no ha efectuat cap préstec bancari. Tot l’esforç econòmic s’ha hagut de dedicar a pagar els deutes dels anteriors governs que arribaren a un índex d’endeutament sobre el 125% mentre ara està sobre el 65%.

Al deute dels bancs, hi ha altres "qüestions" heretades a les quals ha fet front Compromís. A finals del 2010, a mig any d’eleccions municipals, l’anterior govern va fer un préstec de 5’7 milions per a inversions (les normes d’Hisenda encara no eren tan restrictives) que en arribar a maig del 2011  ja s’havia gastat pràcticament. El govern de Compromís ara paga 500.000 euros anuals per eixe deute heretat.


Compromís també va haver de fer front del deute a la Diputació de 2 milions pel tractament del fem de Tavernes en la planta de Guadassuar. Eixa quantitat l’anterior govern sí que la va cobrar als veïns però mai no va la pagar a Diputació. Segons es va dir en un passat plenari, s’ha estat pagant a poc a poc i s’acabarà de pagar el 2018.

I per últim, recordar que Compromís no cobra cànon de l’aigua potable perquè l’anterior govern va cobrar per anticipat tot el cànon fins el 2026. Representa anualment sobre 220.000 euros, és a dir, 1’3 milions d’euros que ha deixat de percebre el govern actual aproximadament.

I una vegada dit aquests números, resulta que hi ha:  9 milions s’han pagat als bancs de deute, als quals s'han de sumar uns interessos que poden estar per damunt dels 4'5 milions (3'6 milions eren a finals del 2015);  els  2 milions a la Diputació, uns 1’3 milions no s’han cobrat del cànon, 4’5 milions s’han resolt del dèficit de tresoreria, 3 milions a proveïdors, 1’5 milions en factures... és a dir, més de 25 milions dedicats a pagar el deute i “demés” herències dels governs anteriors.

Amb eixos 25 milions dedicats a pagar "herències" anteriors ¿quantes coses s'haurien pogut fer a Tavernes? Algú dirà: “Tot això és aigua passada, és d’abans". Efectivament, però són les que han marcat i encara marquen la gestió municipal des del 2011 fins ara, i encara no ha acabat!

Elaboració pròpia