L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dijous, 28 de desembre del 2017

Concert de Nadal de la Coral Marinyén a l'església de Sant Pere. Avui el repeteixen al Palau de les Arts


 
Com ja va essent tradició, la Coral Polifònica Marinyén ha oferit el Concert de Nadal a l'església de Sant Pere acompanyada pel grup instrumental "Sempre per Nadal", tots dos dirigits pel professor Fran Lledó. 

Encara que l'església de Sant Pere no estava plena del tot, potser per l’hora del concert, les 18:00 h, sí que s’han acostat bastants veïns i familiars, í entre els assistents, membres del consistori valler presidits per la regidora de Cultura Encar Mifsud. I com també és tradicional s’ha comptat amb la presència del rector Josep Escrivà, gran amant de les nostres corals.


El repertori oferit ha estat extens i molt variat, interpretat en la primera part per la coral Marinyén i acompanyat en la segona pel grup instrumental "Sempre per Nadal". Ha estat un goig escoltar peces i cançons que avui dia ja són part integrant de la cultura mundial musical per la seua popularitat. 

En la primera part la Coral Marinyén ha interpretat, entre altres,  "Can’t help falling in love" d’Elvis Presley, "Happy Christmas" de John Lennon i Yoko Ono, “African Al·leluia" de Benjamin Harlan, “Canta la mare” del músic valler Antonio Chover i finalment "Oh Happy Day" de Edwin R. Hawkins, actuant com a solistes Marisol Grau i Paqui Navarro.


En la segona part el grup musical “Sempre per Nadal” ha acompanyat la Coral.  Amb l’apagada de llums de l’església ha començat "El Cant de la Sibil·la", en la versió del Cançoner de Gandia, actuant Paqui Navarro com a solista i des de la trona.

Finalment la coral ha interpretat les populars "Adeste Fideles" de J. Reading i “Nit de pau” de Gruber, que com ens comentava Fran Lledó, enguany fa dos-cents anys.
 

S’ha d'agrair al director de la Coral Marinyén, Fran Lledó, l'esforç i el treball entusiasta per conjugar totes les veus i la música i oferir-nos un concert de molta qualitat. També s’ha d’agrair la magnífica interpretació musical del grup "Sempre per Nadal". 

Avui, dia 28, a les 19:00 hores aquest mateix concert s’oferirà al Palau de les Arts de València dins d’un programa de la Diputació.


El Cant de la Sibil·la 

‘Lo jorn del Judici / se pagarà nostre servici.’ Aquests són els dos primers versos que canta el cor i que repeteix després de cadascuna de les estrofes del "Cant de la Sibil·la", una peça medieval de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la terrible fi del món. Sol representar-se el 24 de desembre a la nit, just abans de la Missa del Gall. Les versions en la nostra llengua que semblen procedir d'una melodia mossàrab serien del segle XIII.

El costum d'interpretar aquest cant estava molt estés per l’Europa medieval i, es calcula si el seu origen pot estar relacionat amb la por que va originar l’arribada de l’any 1000. El concili de Trento va disposar la seua desaparició de la litúrgia per considerar-la un ritus pagà, atés que la sil·bila era una endevinadora pagana. Només es va conservar intacte a l’Alguer i a Mallorca, i el 2010 fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO


Al País Valencià va ser la comunitat dels pares escolapis de Gandia l'any 1979 qui van recuperar la celebració del cant en el marc de la Missa del Gall a l'ermita de Santa Anna, segons la versió d'un breviari de la catedral de València del 1533 amb partitura atribuïda al mestre Cárceres i Alonso (segle XVI).

El Cant de la Sibil·la és un dels exemples de folklore religiós medieval, del qual queden escasses mostres en el nostre entorn cultural, i que cal unir a una altra representació religiosa com és el Misteri d'Elx.

Elaboració pròpia