L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 28 de desembre del 2017

INFORME: El govern de Compromís aprova una abaixada de l'IBI i valors cadastrals del 4% per al 2018




El govern de Compromís va aprovar en el plenari de desembre, i amb els seus únics vots, una abaixada del 4% dels valors cadastrals i de l'IBI en el pressupost del 2018, amb la qual cosa es beneficia tota la ciutadania en els rebuts de l’IBI i altres conceptes impositius, com és el cas de la declaració del IRPF.

La rebaixa dels valors cadastrals aprovada pel govern de Compromís serà la quarta aplicada pel govern de Jordi Joan des del 2014 i deixa els valors globals més baixos des del 2006, tal como es pot vore en la gràfica que publiquem dalt i que podeu ampliar si cliqueu al damunt. Aquestes baixades pal·lien en bona mesura les conseqüències de la revisió brutal que va patir Tavernes amb el govern del PP l’any 2006, quan els valors cadastrals es multiplicaren globalment per quatre.

Aquestes són les rebaixes en valors cadastrals dels darrers anys:

Any 2014: abaixa el 20%
Any 2016: abaixa el 7% (sectors urbanitzables)
Any 2017: abaixa el 8 %
Any 2018: abaixa el 4%




Cal dir que no és gens cert el que va expressar el portaveu socialista en el pseudodebat: que eixa rebaixa dels valors cadastrals és cosa del Ministeri d'Hisenda. El portaveu socialista hauria de saber, i més després d'haver passat per Hisenda, que el Ministeri no aprova cap abaixada  si no li les sol·licita el govern municipal, en aquest cas el govern de Compromís de Tavernes.

El Ministeri per ell mateix i només perquè sí no aprova cap rebaixa a ningun poble, l'ha de sol·licitar l’Ajuntament. I encara més: l'Ajuntament ha d'enviar els documents on argumenta, justifica i demostra que la rebaixa es pot atendre. ¿Se n'ha assabentat el portaveu socialista? Li adjuntem dos de les sol·licituds fetes per l'alcaldia i que determinen les rebaixes dels valors cadastrals a Tavernes.



L'abaixada del 4% de l'IBI anunciada per Compromís per al 2018 implica que globalment l’Ajuntament percebrà per IBI urbà quasi igual que l’any 2012, el primer any efectiu de govern de Jordi Joan. Ho podeu vore en la gràfica de dalt, que deixa ben clar que el govern de Compromís ha variat ben poc el global que cobra per IBI des d'eixe any (color taronja en la gràfica).

La pressió fiscal global de l’IBI a Tavernes, com demostra la gràfica, no ha variat en la pràctica durant el govern de Compromís. Hem de tindre en compte que parlem de l'IBI global urbà cobrat per l'Ajuntament, sempre ho  considerem en la globalitat de tot el que cobra per eixe concepte: habitatges, solars, garaigs, terrenys urbanitzables, etc.

Beneficis per la rebaixa constants dels valors cadastrals


La rebaixa dels valors cadastrals els darrers anys (sobre un 34% des que governa Jordi Joan) representa indubtables beneficis quan a la declaració de les segones cases en el IRPF. No oblidem que tots els anys paguem dins de l’IRPF una quantitat a Hisenda pels segons habitatges  (o més) que tenim. Aquesta impost depèn del valor cadastral: més valor cadastral més es paga, i una rebaixa del 34% implica pagar un 34% menys a Hisenda en IRPF.

A més a més hi ha altres més avantatges per aquesta rebaixa dels valors cadastrals: menys valor cadastral implica menor IBI (l’any que ve abaixarà el 4%), més rebaixes en les plusvàlues i altres tributs de caràcter autonòmic i estatal, a més que amb menor valor cadastral d’habitatges es facilita a les famílies l'accés a beques i altres ajudes per als estudis dels fills.

Jordi Joan ha rebaixat un 34% els valors cadastals els darrers anys

Històric de valor cadastrals

Cal recordar i ser bens conscients que el PP va aprovar en el 2006, com es veu en la gràfica, una brutal revisió cadastral que multiplicava per quatre els valors anteriors dels habitatges, i també els solars i terrenys urbanitzables. Tavernes va passar en el 2007 d’un global total de menys de 500 milions als 2.000 milions del conjunt de valors cadastrals.

Eixa pujada la va aprovar el PP amb una durada total d’aplicació de 10 anys, o siga que fins el 2017 havíem de tindre tots els anys augment de valors cadastrals i augments d’IBI.

L’any 2014 el govern de Jordi Joan va sol·licitar i va aconseguir del Ministeri d’Hisenda una rebaixa del 20% dels valors cadastrals la qual cosa deixava sense efecte les pujades aprovades pel PP per al 2014 i anys posteriors.  

El 2016 el govern de Jordi Joan va aconseguir una rebaixa dels valors cadastrals dels terrenys urbanitzables, de manera que quedaven com a rústics aquells solars i terrenys on no s’havia actuat. Això va suposar en alguns casos rebaixes del 95%.

Les baixades de Compromís han fet que actualment els valor cadastrals globals estiguen pels 1.200 milions, lluny dels 2.000 milions de la revisió del PP del 2006 .

Elaboració pròpia

1 comentari:

Anònim ha dit...

I de tot això dels pressupostos els diaris no diuen res? Dóna la impressió que l'ajuntament no ha aprovat encara el pressupost, o que només interessa el pressupost de Benifairó. Les Provincies ha publicat algo, pero molt fluix i sense massa explicacions.