L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 2 de gener del 2018

L’eixida de Tavernes de la Mancomunitat de la Valldigna.



Els darrers dies de l'any vam poder llegir en diversos mitjans que Tavernes se n’ix de la Mancomunitat de la Valldigna. De fet, el pressupost del 2018  -del qual diguem-ho de pas, hi ha mitjans que no han dit ni explicat res del pressupost de la tercera ciutat de la comarca-  no contempla la quota de, més o menys, 250.000 euros que Tavernes aportava a l’ens comarcal. 

L'any passat ja s’havia pres la decisió, però es va ajornar per si Europa aprovava l’EDUSI – 7 milions d’inversions de fons europeus- que havia de gestionar la Mancomunitat i donaria un nou impuls i raó de ser a l’entitat. Europa finalment no l'aprovat, l'EDUSI.

Durant 17 anys ha existit l'entitat i Tavernes ha estat qui l'ha sufragada majorment, fins i tot amb vora el 80% del seu pressupost total. L’alcalde Jordi Joan ho deixava ben clar en Levante-EMV: “no podíamos justificar un gasto de 250.000 euros anuales que no repercutían en ninguna mejora para nuestros vecinos. És una inversión de un millón de euros por legislatura, un dinero con el que no se prestaba ningún servicio a nuestros vecinos y, por lo tanto, lo más sensato era destinarlo a otros proyectos más importantes”.

Més clar aigua. Fins ara cada legislatura li costava a Tavernes de mínim 1 milió perquè es puga mantindre la Mancomunitat de la Valldigna. Això és ara, perquè en passades èpoques la quota encara era més, fins i tot quasi els doble en alguns anys. ¿A canvi de quins serveis?.

També, i com sol passar, hi ha qui tira la pedra i amaga la mà. Crida l’atenció la frase de Las Provincias, on li retrau a l'Ajuntament que sí en forma part, d'altres: “La Vall sí que se mantiene en la Mancomunitat de la Safor. Las aportaciones de la capital vallera a esta entidad en 2018 sobrepasan los 210.000 euros”. Una vegada dit això, el diari s’hauria pogut preguntar: Si Tavernes es manté en la Mancomunitat de la Safor ¿És a canvi de què?  I explicar-ho als lectors. No ho ha fet ni pensem ho faça.

Igual és que això d'explicar que ens ofereix cada Mancomunitat és només un “petit detall” en el que no cal entrar, no cal explicar als lectors quins serveis obtenim dels  diners que paguem a les mancomunitats de la Valldigna i de la Safor.

Nosaltres anem a intentar explicar-ho.

Els serveis que rebem de les mancomunitats


A) En el cas de la Mancomunitat de la Valldigna, ja ho hem dit : Tavernes no rep cap servei en compensació.

B) En el cas de la Mancomunitat de la Safor cal saber que  amb eixos diners rebem i participem dels següents serveis comarcals:

1: Gabinet Psicopedagògic, destinat a  prevenir el fracàs escolar i l’atenció de l’alumnat amb necessitats educatives especials, a més d’actuacions de formació al professorat. A Tavernes treballes dos professionals a temps complert i un més a mitja ocupació i s'atenen les quatres escoles públiques, les dues concertades  i l’escoleta municipal.

2. El Seafi (Servei d’Atenció a Famílies e Infantesa) atén a les famílies més desfavorides de Tavernes a través d’un psicòleg i una treballadora social, i la seua tasca està recolzada per la psicòloga vallera del servei de base de Tavernes. S’atén una mitjana de 60 famílies i afecta un centenar de persones.

3. Equip d’Atenció en la prevenció de la drogodependència

4. Equip d’atenció als migrats AMICS

5. I a partir del dia 1 de gener del 2018 es comptarà amb l’atenció a Tavernes d’un agent d’igualtat de la Mancomunitat de la Safor.


No anem a valorar si aquests cinc serveis justifiquen o no que continuem en la pertinença a la Mancomunitat de la Safor. No és l’objectiu d’aquest article, sinó informar sobre els serveis que Tavernes rep de cadascuna de la Mancomunitats, sense entrar en cap valoració o posicionament polític. Confiem haver-ho aconseguit.

Elaboració pròpia