L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 13 de gener del 2018

Tavernes crema el pi de Sant Antoni en el passeig del País Valencià

 
La celebració de Sant Antoni del Porquet ha tingut aquesta vesprada-nit un dels moments principals amb el passacarrer i la posterior crema de la foguera al Passeig del País Valencià, un acte que ha comptat amb la presència de l’alcalde, Jordi Joan, i regidors del consistori. Aquesta vesprada l'Associació d'Amics dels Cavall ha celebrat un acte d'exhibició de doma de cavalls en l'esplanada on es munta el Festivern. 


L'acte de la crema del pi s'ha iniciat amb unes paraules del senyor rector i a continuació s'ha celebrat la benedicció de la pira. Tot seguit s'ha procedit a l’encesa de la traca que serviria per calor foc al pi. En acabar la comissió de Sant Antoni ha efectuat un repartiment de mistela.


Actes per demà

Demà diumenge, dia 14 s és el dia principal. A les 9:30 hores hi ha anunciada una cercavila amb xaranga i el trasllat de la imatge de Sant Antoni des de la casa del sant a l’església de Sant Pere on es farà la missa a les 11 hores.


En acabant, està programada una cercavila que acompanyarà el sant des de l’ajuntament fins al passeig de Colon. En aplegar-hi, tindrà lloc una dansada amb el Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes. Finalment, a les 13:00 es farà la tradicional benedicció dels animals i una desfilada de cavalleries i carros al voltant del passeig de Colon.

Un poc d'història sobre la festa

Les festes de Sant Antoni del Porque formen part del patrimoni cultural dels valencians. Naix com a resultat de la cristianització d’antigues cerimònies d’arrel precristiana que eren dedicades a les divinitats protectores de la fecunditat, dels conreus i dels animals. 


Sant Antoni ha esdevingut el sant patró dels animals domèstics, d’ací el costum antiquíssim de col·locar un taulell amb la figura del sant als estables i corrals de les cases perquè els beneïsca i protegesca. No cal ací esmentar la importància que els animals tenien en una societat agrícola com era la valldignenca de fa uns anys. Aquest taulell encara el podem trobar a moltes cases i representa el sant, amb les llargues i blanques barbes, acompanyat per un porquet. 


Sant Antoni és la festa tradicional més important del cicle hivernal i a les comarques valencianes es festeja de moltes maneres, amb celebracions com les de Forcall, Vilanova d’Alcolea, Vilafranca o Sorita del Maestrat, fins a la ruta dels porrats de la Safor-Valldigna, passant per grans fogueres com la de Canals o Simat. 

Algunes tradicions valencianes al voltant de la festa s'han anat perdent pel camí dels anys. Així les corregudes de joies de Tavernes o costums d'altres localitat com el bandejament del gall o la solta d’un porquet pel poble que alimentava el veïnat fins la rifa del dia del sant.


També cal indicar que el 17 de gener ha perdut el caràcter festiu i la celebració s'ha traslladat als caps de setmana pròxims per adaptar-se al calendari laboral actual, i més encara quan la festa no és patronal o local, que això també s'ha perdut en molts poble.

Elaboració pròpia